Klik HIER om een account aan te maken, zodat je alle scripts en posts kunt bekijken!

Auteur Topic: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen  (gelezen 4328 keer)

Joost

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Gepost op: 27 oktober 2019, 19:57:50 »
Met onderstaand dzVents-script kun je een temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen in twee aparte (temperatuur en luchtvochtigheid) virtuele sensoren.

local REAL_TEMP_HUM_DEVICE = 'REAL_TEMP_HUM_DEVICE' -- Real temperature and humidity device name
local DUMMY_TEMP_DEVICE = 'outdoor_temp' -- Dummy temperature device name
local DUMMY_HUM_DEVICE = 'outdoor_hum' -- Dummy humidity device name

return {
        on = {devices = {REAL_TEMP_HUM_DEVICE}},
        logging = {
                    level = domoticz.LOG_ERROR,
                    marker = "temp_split"
        },
        execute = function(dz, trigger )
            local virtualTemperatureSensor  = dz.devices(DUMMY_TEMP_DEVICE)
            local virtualHumiditySensor     = dz.devices(DUMMY_HUM_DEVICE)
       
            local masterTemperature         = dz.utils.round(trigger.temperature,1)
            local masterHumidity            = dz.utils.round(trigger.humidity)
            local masterHumidtyStatus       = trigger.humidityStatusValue
       
            local slaveTemperature          = dz.utils.round(virtualTemperatureSensor.temperature,1)
            local slaveHumidity             = dz.utils.round(virtualHumiditySensor.humidity)
       
            if slaveTemperature ~= masterTemperature then
                virtualTemperatureSensor.updateTemperature(masterTemperature)
            end
           
            if slaveHumidity ~= masterHumidity then
                virtualHumiditySensor.updateHumidity(masterHumidity,masterHumidtyStatus)
            end   
        end
}

Auteur: funnybu

Harald777

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 5
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #1 Gepost op: 29 oktober 2019, 19:24:40 »
Joost,

Ik loop al een tijdje te stoeien om een Temp - Hum - Baro sensor te ontdoen van de Baro waarde.
Wil alleen de betrouwbare Temp - Hum waarde gebruiken van een multi sensor.
Ben helaas net te weinig thuis in het maken van scripts om dat zelf voor elkaar te boksen.
Zou het met een aanpassing van jouw script kunnen en hoe gaat dit in zijn werk?

Mvrg Harald

Joost

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #2 Gepost op: 30 oktober 2019, 20:21:35 »
Wil je de waarden van Temp/Hum in een ander script gaan gebruiken? Of wil je alleen Temp/Hum zichtbaar hebben?

Harald777

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 5
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #3 Gepost op: 01 november 2019, 13:15:24 »
Wil je de waarden van Temp/Hum in een ander script gaan gebruiken? Of wil je alleen Temp/Hum zichtbaar hebben?

Temp/Hum hoeven alleen maar zichtbaar te zijn als een combi sensor. Achtertuin = Temp/Hum.
De baro waarde van deze sensor is zooooo onbetrouwbaar.
Gebruik een aparte baro sensor zoals jij hebt beschreven bij "Maak van Domoticz een weerstation Deel 1".
Werkt perfect.

Gr Harald

Peter_Celica

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 8
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #4 Gepost op: 02 november 2019, 10:52:43 »
Hoi Joost,

Allereerst bedankt voor je mooie script's kan er heel veel van leren, ben nog onbekend met dzVents dus alles is nieuw voor mij ;)
Heb voor mijn weerstation gebruik gemaakt van BlackSky wat goed werkt, alleen de waardes Temperatuur, Luchtvochtigheid en Luchtdruk staan in 1 THB blokwaarde.
Ik heb deze in het script geplaatst en een Dumy gemaakt met virtuele sensors voor Temperatuur en Vochtigheid maar zie wel de Sensors daarvoor in Tabblad Temperatuur in Domoticz, maar Temp = 0 Gr en Hum = 50% wat gaat er verkeerd daar ?? :(

Vriendelijke groet Peter.

Joost

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #5 Gepost op: 03 november 2019, 09:09:39 »
Krijg je een foutmelding in de logging? Zo ja, welke foutmelding?

Peter_Celica

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 8
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #6 Gepost op: 07 november 2019, 13:27:53 »
Bijlage2

Peter_Celica

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 8
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #7 Gepost op: 07 november 2019, 13:30:37 »
Bijlage 3

Joost

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #8 Gepost op: 08 november 2019, 06:56:43 »
In het script moet je outdoor_temp vervangen door Temperatuur buiten en outdoor_hum vervangen door Luchtvochtigheid buiten (denk aan de hoofdletters).

Peter_Celica

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 8
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #9 Gepost op: 08 november 2019, 18:32:21 »
Hoi Joost,

Bedankt voor je reactie, heb dit gewijzigd maar heb nogsteeds geen waardes.
DE Dummy virtuele sensoren vernieuwen ook niet, deze staan rood, heb deze gisteren opnieuw aangemaakt maar zijn maar eenmalig in de apparatenlijst geplaatst en verversen niet zoals je ziet aan de datum/tijdstip.

Groet Peter.
Bijlage 5 screendumps

Joost

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #10 Gepost op: 08 november 2019, 19:53:20 »
Ik zie in de naam van het script een > teken, dat ervoor zorgen dat het script nooit uitgevoerd wordt.

Peter_Celica

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 8
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #11 Gepost op: 09 november 2019, 12:29:14 »
Hoi Joost,

Heb dit gewijzigd en ook de spaties uit de naam gehaald maar geen resultaat, het script word wel weggeschreven zie bijlage, maar er gebeurd niks.
Dus weet niet wat er alsnog fout gaat.

MvG Peter

Dmbo71

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #12 Gepost op: 02 maart 2020, 20:41:01 »
He dit is iets waar ik al ff naar opzoek was..
Zo heb ik ook sensoren die een dauwpunt aangeven...

Maar waarbij in de output geen dauwpunt staat..

Is dit mss mogelijk met een berekening?

Anders gezegd ik zoek het dauwpunt van een ruimte..
En de snesor geeft geen waarde, of zie ik dat verkeerd..


Joost

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 146
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #13 Gepost op: 03 maart 2020, 09:40:37 »
Zo heb ik ook sensoren die een dauwpunt aangeven...
Maar waarbij in de output geen dauwpunt staat..
Is dit mss mogelijk met een berekening?

Het klopt dat je geen dauwpunttemperatuur ziet, aangezien deze direct afhankelijk is van de luchtvochtigheid (en laat je die laatste er juist uit filteren).

Onderstaand de formule mocht je zelf een script gaan schrijven:

Td = 243.12 * A / (17.62 - A), waarbij A = Log(RH / 100) / Log(2.718282) + (17.62 * Ta / (243.12 + Ta))

- Ta = omgevingtemperatuur in C
- Td = dauwpunttemperatuur in C
- RH = relatieve vochtigheid in %

Dmbo71

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Re: Temperatuur/luchtvochtigheid sensor opsplitsen
« Reactie #14 Gepost op: 03 maart 2020, 19:40:53 »
Hi
Thanks, jammer dat er geen scriptje is..

Want dat scripten gaat het bij mij helaas niet worden...